Koirat

Lampurin paras ystävä


Koulutetut paimenkoirat ovat oivallinen apu lampaiden hoitotöissä ja mukavaa seuraa lampurille. Ne ovat aina yhtä innokkaita lähtemään töihin, satoi tai paistoi! Koirien avulla on helppo laidunkierroksilla tarkistaa kaikki lampaat. Niiden avulla laumat voi koota yhteen ja tarvittaessa kerätä aitauksiin punnituksia varten tai siirrellä laitumelta toiselle. Talvella lampolassa koirat auttavat tarvittaessa lampaiden siirtelyssä ja pitävät ne poissa tieltä, kun traktorilla tuodaan rehupaaleja karsinoihin.Mikkolassa on tällä hetkellä kuusi paimenlinjaista bordercollie narttua. Vanhin koira Piitu on jo pikku hiljaa siirtymässä eläkkeelle. Se tuntee yleensä jo emäntänsä askelista, mitä seuraavaksi tehdään. Se on valppaana auttamaan aina, mutta jaksaa rauhassa odotella silloinkin, kun sitä ei tarvita. Toisinaan se kyllä luulee tietävänsä hommat ihan ilman käskyjä tai jopa niistä huolimatta. Piitu sai pentuja lokakuussa -13 ja yksi niistä, Spai, jäi meille paimenkoiraksi. Toiseksi vanhin paimenkoira Sissi on loistava apu etenkin suurempien laumojen siirtelyssä kahdella koiralla. Sissi suoritti perusradan kesän 2013 aikana Liinan ohjauksessa. Spai suoritti perusradan syksyllä 2015. Tria (-16) on oppinut hyväksi paimenkoiraksi ja suoritti perusradan kesällä 2018. Saga (-18) tuli meille kesälle -19 ja on nuori sekä innokas paimentamaan lampaita. Nuorimmainen on vuonna 2019 syntynyt Ruu, joka vaikuttaa olevan oikein innokas pikku paimentajan alku.

Mikkolan tilalla järjestetään vuosittain paimennuskilpailuja. Ajankohdista ilmoitetaan yleensä tilan FB-sivuilla ja niitä voi tulla paikan päälle seuraamaan.

Kuvassa Piitu (1672/08n)

Kuvassa Sissi (1857/11n) 
Kuvassa Spai (2015/13n)
 
Paimenkoirat on hankittu pentuina työlinjaisista vanhemmista. Niiden koulutuksessa on käytetty kasvattajien apua ja neuvoja sekä käyty useiden asiantuntijoiden kursseilla. Koirien koulutus vaatii aikaa ja opettelua, mutta palkitsee moninkertaisesti arjen töiden helpottuessa. Lisää tietoa paimenlinjaisista työkoirista on Suomen Paimenkoirayhdistyksen sivuilla. (http://www.spky.fi).Pieniä karitsoita koirat kohtelevat usein hellyyttävästi esimerkiksi nuolemalla niitä. Isommille lampaille koirat opettavat tiukalla tuijotuksella tai tarvittaessa pienellä näykkäyksellä, että niitä kannattaa totella. Vanhat uuhet, jotka ovat oppineet paimenkoiraan, huomioivat lähestyvän koiran jo kaukaa ja niiden käsittely koiralla on yleensä helppoa.


Kuvasarja, Piitu hakee uuhet:
.